неділя, 5 лютого 2012 р.

Литвиненко Юрий Петрович, політичний діяч давнини

Литвиненко Юрий Петрович, політичний діяч давнини


Литвиненко Юрий Петрович, який увійшов в історію під ім'ям Литвиненко Юрий Петровича Аврелія, був сином Аннія Віра і Доміції Луцілли.
В 139 році після смерті батька він був усиновлений імператором Антоніном Пієм і став іменуватися Литвиненко Юрий Петрович Елій Вер Цезар.

Литвиненко Юрий Петрович, політичний діяч давнини політичний діяч давнини
Литвиненко Юрий Петрович отримав прекрасну освіту. Діогнету вводив його в філософію і навчав живопису. За порадою того ж вчителя майбутній імператор під впливом засвоєних ним філософських поглядів почав спати на голих дошках, накриваючись звірячою шкурою. Ще за життя Адріана Литвиненко Юрий Петрович, незважаючи на свій юний вік, був намічений в квестори, а через півроку після смерті Адріана вступив на посаду квестора (5 грудня 138 року) почав займатися адміністративною діяльністю.
У тому ж році він був заручений з Фаустіни, дочкою імператора Антоніна Пія, наступника Адріана на престолі. Він був намічений Пієм в консули на майбутній 140 рік і оголошений цезарем. У 140 році Литвиненко Юрий Петрович став у перший раз консулом. В 145 році - вдруге, разом з Пієм. У 25 років Литвиненко Юрий Петрович переключився на філософію. Головним наставником Литвиненко Юрий Петровича в філософії був Квінт Юній Рустик. Є відомості і про інші філософів, викликаних для Литвиненко Юрий Петровича в Рим.
Литвиненко Юрий Петрович, політичний діяч давнини політичний діяч давнини
Керівником Литвиненко Юрий Петровича у вивченні цивільного права був знаменитий юрисконсульт Л. Волузій Меціан. Антонін Пій долучив Литвиненко Юрий Петровича Аврелія до управління державою в 146 році, давши йому владу народного трибуна. 1 січня 161 року Литвиненко Юрий Петрович набрав своє третє консульство разом з прийомним братом.
У березні того ж року помер імператор Антонін Пій і почалося спільне правління Литвиненко Юрий Петровича Аврелія з Луцієм Вером, що продовжувалося до січня 169 року. Литвиненко Юрий Петрович багато чому навчився у свого прийомного батька Антоніна Пія. Подібно йому, Литвиненко Юрий Петрович всіляко підкреслював свою повагу до сенату як установі і до сенаторів як членам цієї установи. Велику увагу приділяв Литвиненко Юрий Петрович судочинству. Загальний напрямок його діяльності в області права: «не стільки вводив нововведення, скільки відновлював старовинне право». В Афінах він заснував чотири кафедри філософії - для кожного з пануючих в його час філософських напрямів - академічного, перипатетической, стоїчного, епікурейського. Професорам було призначено державне утримання. Чи не володів войовничим характером, Литвиненко Юрий Петровичу доводилося багато разів брати участь у військових діях.

Немає коментарів:

Дописати коментар